2014. május 22., csütörtök

Időgazdálkodásról P.Tóth Andrással

A NET-WORKS képzések egyike a belvárosban volt a Kaptárban, ami után a Vakvarjúba sétáltunk át kötetlen beszélgetésekre és egy újszerű előadásra, melynek témája az időgazdálkodás volt, coaching jelleggel. P. Tóth András tartotta, aki többek között a Láthatatlan Egyetem alapítója, életvezetési ismereteket oktató szakember. A feladatunk az volt, vegyünk egy A/4-es lapot, hajtsunk félbe, majd kétszer újra, így a papírt végül 1/8-adára hajtogattuk. Majd szét kellett nyitni, és felírni a bal felső sarokba az első hajtogatott rubrikába, hogy pl. Baráti találkozó vagy Osztálytalálkozó, alá egy 10 évvel későbbi dátum időpontját: azaz akkor 2024. április 11, a dátum alá pedig azt, hogy ekkor épp hány évesek leszünk. Azért csak 1/8-nyi hely volt a további tartalomnak, mert el kellett azt képzelnünk, hogy azon a bizonyos baráti találkozón csak kevés időnk van tömören bemutatni az életünket, ezért lényegre törőek legyünk, viszont kategóriák szerint ezeket írjuk fel nagybetűkkel:
  • CSALÁD
  • HIVATÁS
  • KIKAPCSOLÓDÁS
  • KÖRÜLMÉNYEK
  • S.M.A.R.T. CÉLOK*
  • BAKANCSLISTA
3 percünk volt egyenként kitölteni, majd asztaltárs-cserékkel mindig más-más csoporttársunknak el kellett szóban is mesélni, mit írtunk, mint már elért dolgokat, egykori célokat akkor, x+10 évesen az életemben. Az egyes célkategóriák egyéni leírása előtt mindig kaptunk 1-1 tanmesét is, mely egyes célmeghatározásokhoz adott segítséget (pl. szigetek közötti hajó irányítása)

Nem értünk teljesen a végére, az utolsó kettő terület házi feladat maradt, ill. az is, hogy az egészet újra le kell írnunk. 1 rubrika pedig szabadon maradt – ide írtam fel néhány egyszerűnek hangzó tanácsot:
  • "Írj le dolgokat, és hagyd a történéseket hozzá alakulni"
  • "Ha folyton a célt nézed, eltaposod a virágokat az utadon. Ha az utat nézed, nem fogod látni a célt. Nézd a célt, és közben táncolj!"
Útravalóul pedig ezt kaptuk: „Bökd meg rendszeresen ezt a papírt, amire e céljaidat írtad! Azt, hogy milyen időszakonként, te választod meg, a lényeg, időnként tedd meg!”

András említette, mennyire bevált ez a módszer sokaknak, mennyivel gyorsabban elérik ők a leírt céljaikat. Jobban megtalálják őket olyan dolgok is, amik azok elérésében segítik. Engem meggyőzött – a munkámban működik, amikor leírom, miket tervezek pontosan pl. a következő 1-3 hónapban, ilyenkor nemhogy gyorsabban haladok, hanem sokszor toppan be előre nem látható együttműködési partner, ötlet, ami még jobban azon célok elérését segítik.

P. Tóth Andrásról találtam azóta egy TEDxYouth videófelvételt, ami egyetemistáknak a közösségépítésről szól, de ezen kicsit ő is bemutatkozik, amire nálunk nem jutott idő, ezért belinkelem:


*S.M.A.R.T. CÉLOK:
S: specific, tehát konkrét, pontosan körülírt
M: measurable: mérhető
A: achievable, tehát megvalósítható, elérhető
R: relevant, tehát témába vágó, releváns
T: time-bound, tehát időkerethez köthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése