2012. május 9., szerda


Megsárgult fényképektől a vírus videókig a Ustreamen keresztül


A fotózás megint egy olyan téma, hogy amint a múltja szóba kerül mindannyiunknak (persze, egy bizonyos kor fölött, kik még emlékszünk erre)  beugranak a régi, kissé megsárgult fekete-fehér képek. A várakozás napjai-hetei nyaralás után, hogy hogy sikerültek a képeink, milyen érzés volt például abban az időben amikor a gyermekünkről az első képeket a kezünkbe foghattuk… És milyen jó is fotó albumot lapozgatni :) Pótolja-e ezt a flick-r a facebook, a pinterest, instagram vagy a többi fotómegosztó ? Lakner Bertold előadása rávilágított, hogy a gyorsaságuk, a kommentezhetőségük, a szinte korlátlan feltöltési lehetőségek miatti sok sok előnyre, de bennem írva ezt a postot mint a könyv - e-könyv párbajban is kicsit hiányzik, hogy már én sem ragasztgatok fotó albumokat, azért az más volt :) 
Mesélt még nekünk a szerzői jogokról, a stockfotó linkekről mint például istock.com vagy az ingyenes sxc.hu oldalakról, erről persze már megint a múltba révedve eszembe ötlöttek az első corel fotó cd-k és azok az idők amikor az ügynökségek bizony egy-egy kép felhasználásáért sokszor akár 40 000 vagy még több forintot is felszámoltak… Bertold ehhez képest arra hívta fel a figyelmünket, hogy az fb-n mindannyian olvasás nélkül fogadjuk el, hogy mely képeinket nyilvánosan megosztjuk bárki felhasználhatja, próbálkozhatnánk, ha csak barátainkkal osztjuk meg, de ez sem segít, mert ha egy barátunk nyilvánosan osztja tovább, ugyanoda lyukadunk ki :) 

Kaizer Gábor a ReVISION-től először a web evolucióját vázolta fel. Az web 1.0-tól elindulva a 2.0 keresztül a szemantikus és mobil web felé, egészen a televízióhoz csatlakoztatott webig. Itt el is jutottunk előadásának a fő témájához: a mozgóképekhez amik napjainkban az online tartalmak több mint 50%-át adják. Gábor véleménye szerint aki még nem ismeri annak mindenképpen érdemes nézegetni a daazo.com oldalt ami a webre optimalizált filmek, azaz a rövidfilmek gyűjtő oldala. Majd végig szaladtunk a video trendeken, hogyan is jutottunk el a Google tv-ig. És dőltek a példák… többek között az oktató videó ahol fékbetétet tanulhatunk megcserélni (már aki eddig nem tudott esetleg). Bemutatta nekünk a hmc szakmai közösséget melynek az első szülinapi klubestjével jómagam is kacérkodom, hogy jó lenne elmenni és az fb közösségükhöz való csatlakozáson is törpölök, csak még nem tudom, hogy a kemény feltételeket (havi egy releváns post) be merjem e vállalni… 
Elérkeztünk az egyik olyan témához amin évek óta lovagolok - a vírus marketinghez. Megtudhattuk, hogy a szex, a kiskutya és a gyerek még mindig sokat lendít a videótartalmak megosztási statjain.

Mielőtt igazán elmélyültünk volna a vírusvideók rengetegében, a Ustream bemutatása következett. Érdekes platform, izgalmas történettel :) Mi kell hozzá? Egy kis netkapcsolat, egy kamera (ami mint tudjuk legtöbbünk telefonjában is ott leledzik már) és máris pár millióan nézhetik az általunk közvetített adást. De Schwarz Gábortól azt is megtudhattuk, hogy Justin Biebertől Bon Joviig szinte a teljes zenei stílus képviseltette már magát a Ustream felhasználók között, hisz csodásan lehet koncerteket követni rajtuk keresztül, akár 1 506 152-t is elérheti a teljes nézettség :) De nem csak a koncertjeiket csodálhatjuk meg kedvenceinknek, hanem videó chatelhetünk is velük. Természetesen itt is brandelhetjük a ustream oldalunkat, brandelt Ustream fb appot és technikai supportot kaphatunk, Ustream tweetjeink lehetnek és ez csak néhány kiragadott dolog mi mindent foglal magába a szolgáltatásaik köre. 

A Ustream után egy hozzájuk képest még rügyező szolgáltatást mutatott be nekünk Bodor Miklós az ETL-t. Internet személyesen szlogennel, élő netes ügyfélszolgálatot ismerhettünk meg, melyet meglepő módon már a közszférában, pontosabban a XII. kerületi önkormányzat ügyfélszolgálatánál is sikerrel alkalmaznak. Ki hitte volna, hogy eljutunk ide, amikor bájos okmányirodista hölgyek webcamen keresztül csacsogva segítenek minket elnavigálni az online okmányirodai szolgáltatások között? Lassan csak eljutunk mi is a XXI. századba :) 
Számtalan előnyét nem is taglalnám, felhasználóként remélem sokan felismerik ezt a szimpatikus szolgáltatást, jómagam is szívesen intéznék banki, biztosítós bármilyen problémát eme élő netes ügyfélszolgálaton keresztül.
És visszatértek a vírus videók Kaizer Gábor még jó pár szenzációs videó gyöngyszemet mutatott be nekünk, szegény Niki le is késte miattam a vonatát, mert nem tudtam elszakadni attól a tartalomtól, ami manapság a legtöbb embert vonzza a neten a videoktól.

De most nézzük, stílusosan streamen a jégkorong vb-t, mert egy fél meccset már kihagytam eme bejegyzés miatt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése