2012. április 11., szerda

WOM – Szóbeszéd marketing, azaz a 21. Század népmeséi

A nagypénteki első előadónk Berényi Konrád volt, akinek a nevével a legtöbb marketinges találkozott már, de aki esetleg még nem futott bele, az az online marketing blogon olvashat tőle hasznos írásokat.

Elmondta, hogy az ügyfélközpontú marketing egy szemléletváltás következménye. Marketingesként ma már nem az az elsődleges célunk, hogy terméket sózzunk rá az ügyfelünkre, hanem az, hogy belőle elégedett ügyfél váljék - hiszen az ügyféllétra legalsó fokán is ők állnak. A visszatérő és az elkötelezett ügyfél sem kevésbé fontos számunkra, de az "evangelista" az, aki igazán érdekes lehetőségeket jelent. De milyen is az evangelista ügyfél? Terjeszti az igét rólunk, mint Jézus tanítványai tették ezt annak idején :) (Amikor idáig jutottunk, Konrád egy kérdéssel hozta zavarba hozta hallgatóit. Vajon lehet-e még az evangelistánál is jobb ügyfél? Kérdése önmagában is előrejelezte, hogy valamit még tartogat nekünk ez az előadás.) A felelős ügyfél az, aki ügyféllétránk csúcsán trónolva a cégünk számára legfontosabb küldetést teljesíti be. Mitől is válik felelőssé egy ügyfél? Ha ő úgy érzi, hogy számára vagyunk olyan fontosak, hogy ne csak terjessze szolgáltatásunk, termékünk hírét, hanem önkéntes képviselőként meg is védi azt. Már az evangelista ügyfélnél az Apple jött elő példának - hiszen tényleg: legtöbben, akik Apple terméket használtunk, már terjesztjük is az igét. (Jómagam is éppen egy iMacen gépelve ezt a bejegyzést, szívesen ajánlom és ajánlottam is már másoknak is az Apple termékeket, miközben nekem is egyre jobban és jobban válnak mindennapjaim részévé.)

A felelős ügyfélviselkedés pedig akkor figyelhető meg, ha például bárki elkezdi szidni például az Apple termékeket az online közösségi térben,akkor rögtön felbukkan jónéhány felelős Apple-ügyfél, aki megvédi a azokat. Mi kell ahhoz, hogy ilyen ügyfélkörünk legyen? Az Applenél sem volt elég önmagában a termék minősége, ezért tudatosan fel is építették ezt - az első céges evangelista Guy Kawasaki volt .
Kik az aktív ügyfeleink? Miről ismerjük meg őket? Ők a véleményvezérek, akiknek van véleménye és azt meg is osztják. Tudnak befolyásolni, de mi is befolyásolhatjuk Őket.

A szóbeszéd akár 30-60 százalékkal is gyorsabban képes terjedni, mint bármilyen más csatornán közölt információ - no de az sem mindegy azért, hogy ki mondja :) A rossz hírek akár hétszer olyan gyorsan is terjedhetnek mint a jó hírek - sajnos. De mitől is terjed a hír? Mi érdekes? Mit és miért osztunk meg akár mi magunk is? Akkor tudunk a hírek részeseivé válni, akkor osztjuk meg azokat, ha érzelmeket váltanak ki. És hogy milyen szóbeszéd-marketing opcióink vannak? A buzztól az értékelő marketingig vette végig Konrád a lehetőségeket. Megtudhattuk, miért is olyan nehéz jó vírusmarketinget előállítani. (Ha még magunk nem futottunk volna bele hasonló kudarcba, vagyis hogy nagy lelkesen kitaláltuk, vagy akár le is gyártottuk a kampányt és a kész terméket látva jöttünk rá, hogy ez nem hogy vírusként nem fog terjedni, hanem kimondottan erőltetett lenne és ama nagy lendülettel mellyel elkészítettük a fiók legmélyére süllyesztettük, hogy még az enyészet se találjon rá...)

Visszakanyarodva az előadás kezdetéhez, a marketing szemléletváltás és a szóbeszéd marketing felismerése, hogy a boldog ügyfél a legjobb ajánlólevél....

Puskás Kata Szidónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése