2012. április 25., szerda

A tükörneuronok csodás világa a mémek tengerén

Igazán kivételes nap volt múlt hét péntek - április 20-a. Sajnos sem én, sem Kata nem tudott ott lenni, illetve Viki, aki ott volt, egészen az orra hegyéig munkával behavazott, így igencsak nagy kihívással állok neki ennek a bejegyzésnek.

A legizgalmasabb a bejegyzések és visszajelzések olvasása volta facebook csoportban, amikor is kiderült, hogy ha jelen lehettem volna, egészen új értelmet nyerhetett volna a filozófus diplomám, tekintettel arra, hogy Noam Chomsky és Joseph Campbell is szóba kerültek, s ez utóbbi aztán végképp közel áll hozzám. Nagyon melegen tudom ajánlani Campbell magyarul 'Az ezerarcú hős'-címen megjelent könyvét annak, aki el szeretne mélyedni egy kicsit a mítoszok világában, nem is említve Mircea Eliade-t, Rudolf Otto-t. No de hogy is jön ez az online marketinghez, különösképpen pedig mi köze ennek az egésznek a tükörneuronokhoz? Erre a kérdésre kerestem a választ, amikor segítséget kértem hallgatótársaimtól. Így ezen a héten társszerzők betűivel ékeskedem.

Annyit sikerült kiderítenem, hogy Karafiáth Balázs tartott előadást Memetika, mémológia vagyis MÉM témakörben.. Miklós azt emelte ki, hogy Balázsnak volt egy fantasztikusan érdekes előadása a tükörneuronokról, és e közben egy párhuzamos gondolat erejéig merült fel Chomsky neve, mikor éppen arról volt szó, hogy az emberek másként/másnak látják/értelmezik ugyanazokat a dolgokat/fogalmakat...pl. az "alma" szó hallatán a különböző személyeknek különböző "halmaz" jelenik meg a fejében e szó hallatán. Nem tévedés, nem ámítás, ez itt a tetten ért filozófia (ezt már én mondom).

A tükörneuronokhoz még nem jutottam közelebb, és még egy kis türelemre lesz szükség, hogy visszahallhassam és visszanézhessem, hogy hogyan is volt. Egyszóval, egy későbbi visszatérést ajánlok ebben a témakörben, csak úgy, mint a többiben:

A geolokációban, amiről Koronics Krisztián tartott előadást, valamint az iwiw témájában, amiről Kozári István beszélt.

Sajnos a csoki ajánlatom nem volt elég vonzó szerzőtársak invitálására, lehet hogy el kellett volna árulnom, hogy igazi bécsi Mozart golyócskákról van szó? :)

Egyszóval, hamarosan visszatérünk, kétszeres beszámolóval, hiszen újabb péntek közeleg. Addig is, ha legyőzhetetlen vonzást érez valaki, hogy mégis megírja a múlt péntek egy-egy részét, tartom a csomagnyi Mozartkuglen ajánlatot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése